Aludnijó

by Dr.Dream

A világ legjobb matraca, avagy kinek a pap, kinek a papné! - 1. rész

2017. november 03. 10:10 - punchprojects

Miből készül az ágymatrac?

Én biztosan derékfájással ébrednék fel, ha ezen kellene aludnom!” - somolygott a 2 méteres, korpulens költöztető fiú, amint helyére rakta a habszivacs matracom. “Még szerencse, hogy nem is kell” - gondoltam magamban, és lehuppantam a személyre szabott, memóriahabos alvóhelyemre.

matrac_alapanyagok.jpeg

A tökéletes fekvőhely mítosza

Egy dolgot szögezzünk le: olyan, hogy “a világ legjobb matraca” effektíve nem létezik. Természetes, hogy nem ugyanott, ugyanakkora felületen, ugyanolyan kemény alátámasztással fogja magát jól érezni a hiperaktív óvodás, a fekvőbeteg nagymama, a 100 kilós fizikai munkás, és az ülőmunkát végző anyuka. Pont.

Létezik azonban puha, kemény, vékony, vastag, kerek, széles, hosszú, szivacsos, rugós, memóriahabos, hideghabos matrac, melyek közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót!  De hogyan döntse el az egyszeri matracvásárló, hogy mi alapján válasszon? Ebben a cikkben azt járjuk körbe, hogy milyen alapanyagokból készülnek a hagyományos és az innovatív matracok, milyen előnyei és hátrányai lehetnek az egyes matrac típusoknak. Kezdjük a hagyományosabb matériákkal.

A rugós

A klasszikus ágymatrac “őstípusa”. Mindannyian emlékszünk, amikor gyerekkorunkban (a tiltás ellenére) anyuék ágyán ugrálva indítottuk a szombat reggeleket, és fülünkbe cseng a nagyi rekamiéjában nyikorgó matracrugó csengése is. Nem véletlenül: a rugós matracok néhány évtizeddel ezelőtt élték virágkorukat, azóta azonban nem kicsit elavult technológiának tekinthetőek.

Bár alapvető előnye, hogy üres belseje miatt jól szellőzik, nem szabad megfeledkeznünk a rengeteg kellemetlen és nem utolsó sorban kényelmetlen tulajdonságáról sem: a szinte zéró pontrugalmasság, a feszes, nem ergonomikus kialakítás, és persze az időről-időre kiszúródó rugóvégek...

Két alaptípusról beszélhetünk a rugós matracok piacán: egyrészt a fémrugós, klasszikus, úgynevezett bonellrugós változatokról, valamint zsák- és táskarugós típusokról, melyek eggyel modernebb technológiát takarnak.

szemelyreszabott_matracok.jpeg

A bonellrugós

A hagyományos, bonellrugós matracok egyik nagy előnye, hogy strapabíróak. Ritka a “kifekvés”, akár 10 éves élettartammal is számolhatunk, azt a tíz évet azonban szinte egészen biztosan nem akkora komfortban fogjuk tudni eltölteni, mint egy modernebb, habalapú, testünkhöz idomuló matrac esetében. Repüljünk vissza megint egy kicsit az időben, legalább a balatoni táborok heverőjéig: emlékszünk, hogy mikor valaki mellénk feküdt, lejteni kezdett az egész matrac, és szinte mindig az ágy közepére gurulva végeztük? A rugós matracokkal szinte úgy érezhetjük, hogy itt a kényelmi funkcióról elfelejtkeztek a tervezők...

A memóriahabos társaival szemben viszont a bonellrugó előnye, hogy akár önmagában, a padlón is kényelmesen tudunk rajta feküdni, hiszen sosem fogunk egészen belesüllyedni (ami persze a modern matracok esetében sem így történik, mindössze a nyitott celláknak köszönhetően garantálja, hogy a matrac felvegye a testünk ívét). Jól szellőző matracokról beszélünk, hiszen belsejük üreges.

Összefoglalva a bonellrugós matracokat nem igazán ajánljuk, pillanatnyi árát és a hosszú élettartamot sajnos a kényelem hiánya nem ellensúlyozza. A Dr. Dream épp emiatt nem is forgalmaz rugós matracokat.

 

A táska- vagy zsákrugós

A táskarugós rendszerek lényege, hogy a klasszikus epedarugós és bonellrugós típusoktól eltérően itt nem egy összefűzött acélhuzal rendszerről beszélünk, hanem sok kicsi, különválasztott rugóról. Emiatt a matracnak eltűnik a hullámzó tulajdonsága, és jobban idomul a felszíne az alakunkhoz. Persze még így is fényév távolságra van a habos társaitól, de már sokkal nagyobb felületen oszlatja el a terhelést.

A zsákrugós matracok általában elég kemény kategóriát képviselnek, jól alátámasztják a gerincet. Itt már nincs meg a rugózó hang sem, a kis acélspirálok egymástól függetlenül mozognak saját kis textil táskájukban, így mivel a terhelés eloszlik, sokkal kevésbé süpped be egy ilyen matrac, mint a szivacs- vagy habalapúak.

 

Folytatása következik...

Legközelebb a modernebb, hab alapú, valamint a kókusz háncsos matrac alapanyagokkal folytatjuk, mint a memóriahabos matrac vagy a hideghabos matrac, illetve a biomatracok, amelyeket a Dr. Dream kínálatában is megtaláltok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drdream.blog.hu/api/trackback/id/tr8613132198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
googlefaefc298ee5d2768.html