Aludnijó

by Dr.Dream

Egyedileg gyártott matracok? Csak marketing fogás vagy érdemes mögé nézni?

2021. február 07. 13:34 - Aludnijó

Kinek és miért lehet szüksége egyedileg gyártott matracokra? Vagyis mi takarhat az egyedi matrac.

Marketing fogás, vagy tényleg érdemes kicsit utána nézni egyes alapanyagoknak és nem menni a tucat után?

Egyedi méretek.

Egyedi alakzatok.

Egyedi összetétel.

Súlynak, kornak, alvási szokásoknak megfelelő személyre szabott matracok.

A jó alvás fontossága nem kérdés. Ennek egyik fő tényezője, az ágy, pontosabban a matrac minősége, milyensége.

szeresd_a_matracod.jpg

Kedvezőbb esetben, az ágykeret, szabvány méret, így az üzletben, webáruházban, tudunk választani a nekünk megfelelő kategóriába tartozó matracot. Azonban manapság vannak, a szabványtól eltérő méretű, formájú ágykeretek, illetve, olyan speciális igények- egészségügyi problémák, kényelmi igények- ami szükségessé teszi, az egyedi matracok megrendelését. Ez esetben, számos szempont van, amit a megfelelő eredmény érdekében, figyelembe kell venni.

Első sorban, érdemes rávilágítani az egyedi matracok rendelésénél felmerülő problémákra, nehézségekre, hátrányokra. Az egyik, hogy amíg a kész matrac, a raktárról, aznap, vagy szállítást követően napokon belül már használatba helyezhető, az egyedi matrac gyártás esetében, ez akár 3-6 hét is lehet. A másik igen fontos tényező az ár, ami az egyedi matracok esetében, általában magasabb. Aki úgy gondolja, hogy ezek a hátrányok, számára nem okoznak nehézségeket, akkor érdemes tovább lépni, és magára, a rendelésre koncentrálni, és minden szempontot figyelembe véve kiválasztani a megfelelő matracot.

Vegyük sorra, a főbb szempontokat.

A matrac egyik fő jellemzője, a keménység. Ezt több tényező alapján kell vizsgálni, mint pl. a használó személy súlya, alvási módja, tehát, hogy háton vagy oldalán fekszik-e, életkora, fizikai megterhelés/munkavégzés.

Nagyon fontos, hogy akkor jó a matrac, ha felveszi a test alakját, a gerincet pedig megtartja, oly módon, hogy az egyenes maradjon. A megfelelő rugózású matrac, kizárólag ott nyomódik be, ahol nyomás éri. Általánosságban, a matracok keménységének fokozatai 2-3-4 féle kellene hogy legyen maximum,de ma már rengeteg fajta van. A rugalmasságot és a megfelelő helyen történő benyomódást, illetve a test tartását, a matracban használt alapanyag sűrűsége és keménysége adja ami hihetetlenül fontos, bár sokan nem is tudnak róla hogy milyen különbségek vannak hideghab és hideghab vagy memória hab és memória hab között.

Eláruljuk!         A titok a sűrűség = MINŐSÉG

A matrac sűrűsége határozza meg a matrac élettartamát és ezt kell figyelembe venni a súlyhatároknál is.

A következő szempont a matrac vastagsága.

A merev, keményebb ágybordánál, ajánlott a vastagabb, akár 18cm vastagságút preferálni, figyelembe véve, a használó testsúlyát. A vastagabb matrac további előnye, hogy tartósabb is, mint a vékonyabb kivitel(kivéve ha szuper sűrűséggel rendelkezik az a vékony matrac) melynek anyaga, szerkezete, hamarabb elfárad. Érdemes kikérni, hozzáértő véleményét, mert az az ideális, ha feleslegesen nem vásárolunk pl. vastagabb matracot, mint amit szükséges, hiszen így jelentős összeget spórolhatunk meg.

Példa: vannak vásárlók akik azt hiszik a legdrágább a legjobb matrac. Nem! Hiszen a matrac árát a hab sűrűsége és vastagsága adja, tehát ha mondjuk egy vékony testalkatú hölgy szeretne vásárolni magának egy megfelelő matracot, akkor nem biztos hogy a legdrágább lesz a kifizetődő vagy kényelmes netán. Hiszen a súlya miatt minek vásárolna egy 25-30cm-es matracot, mikor majdnem hogy a fele elég lenne a súlyának. Ez olyan mintha 2db matracot raknánk egymásra. Dupla ár jön ki azonnal. 

De ugye nem mindig a praktikusság a fontos, hanem egy extra vastag matrac bizony jól mutat a hálószobában.

Természetesen vannak esztétikai igények is, hiszen egy extra vastag matrac ami egyébként más országokban gyakori, ebben az esetben nem felesleges kiadás.

A matrac anyagának tekintetében, beszélhetünk, rugós, latex, hab, bio azaz valódi latexált kókusz,  illetve természetes, legalább 95%-os latex anyagról matracokról. Utóbbi sajnos nagyon könnyen helyettesíthető az olcsó szintetikus latex anyaggal. Az anyag határozza meg, a rugózást, a szellőzést és a tartósságot is.

A matracnál, higiéniai szempontot figyelembe véve, fontos, hogy a matrachuzat könnyen cserélhető, mosható legyen.

Mindezek tudatában kell megfogalmazni a saját igényeket. Ezek lehetnek, akár a matrac alakjára nézve, vagy az egyéni adottságokat tekintve, a legkülönlegesebb alakzati elvárások, akár kör alakú matrac. Van, aki megteszi, hogy elmegy üzletekbe, és próbálgatja a matracokat. Sajnos, ez nem nyújt biztosítékot a jó vásárlásra, hiszen, pár perc próba egy matracon, egyáltalán nem tükrözi, az egész éjjel történő alvás milyenségét.

egyedi_alakzat_2.jpg

Minden alvási pozíciónak vannak előnyei, hátrányai, de a legegészségesebb, mégis a háton fekvés. Előnyös a gerincnek, illetve a sokakat érintő reflux is enyhíthető, bár a matracon kívül, a párnának is kiemelt szerepe van. Hátránya azonban, hogy a horkolás, erőteljesebb lehet, míg statisztikák alapján, ezekre a problémákra, a hason alvás nyújthat megoldást. Az emberek nagy százaléka, az oldat fekvést tartja a legkényelmesebbnek, és megfelelő, inkább félkemény matracot használva, egészségileg is viszonylag pihentető alvást biztosít. Külön kell figyelnie azoknak, akiknek konkrét egészségügyi problémáik vannak, akár gerincbántalmak, akár ízületi gyulladás, hiszen ez esetben a kemény matrac, akár konkrét fájdalmat okozhat. Amint meg van a tervünk, még van egy igen komoly feladat, hogy megfelelő minőséget megvalósító forgalmazót, gyártót keressünk.

Az igazán komoly szakértelemmel rendelkező gyártóra jellemző, hogy a kényelem figyelembevétele mellett, kiemelten nagy hangsúly fektet, az egészségre is. Ez megnyilvánul abban, hogy termékei CFC mentesek, illetve nem tartalmaznak, akár rákot is okozó AZO színezéket. Fontos, hogy az adott gyártó, kivitelező, több éves tapasztalattal, és nagy számú referenciával rendelkezzen.

Az igazán megfelelő matracot kiválasztani, egyáltalán nem egyszerű, azonban érdemes rá időt és pénzt áldozni, hiszen, ha jól választunk, az alvással megalapozzuk, a hangulatunkat, az egészségi állapotunkat, a koncentrációs képességünket, és az ideg rendszerünk egyensúlyban történő működését. Tekintsünk tehát erre a döntésre, mint egy hosszú távú, és sikeres befektetésre.

Következő cikkünkben bővebben írunk az egyedi méretű, azaz extra hosszúságú,szélességű matracokról, illetve az egyedi alakzatok(kerek matracok, szív alakú matracok, galéria matracok, később bővíthető gyermek ágyba való matracokról) is.

 Egyedi méretű matrac, egyedi alakzatok és összetételek<

 

 

Szeresd a matracod *** Szép álmokat! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drdream.blog.hu/api/trackback/id/tr9716418708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
googlefaefc298ee5d2768.html